Tracii, popor indo-european, sunt cei mai îndepătați strămoși ai poporului român. Din rândul lor s-a desprins geto-dacii.
Strabon, geograf grec din antichitate spunea despre geto daci că sunt un singur popor și că vorbesc aceeași limbă. Geți era numele dat de grecii din coloniile pontice și daci era numele dat de romani.
Ocupații – agricultură, meșteșuguri și comerț.
Organizare socială – erau împărțiți în tarabostes (aristocrați) și comati (oameni liberi). Erau organizați în triburi conduse de căpetenii războinice, având în centrul zonei de locuire o cetate numită dava.
Religia era politeistă iar zeul principal era numit Zamolxis.
Istoria geto-dacilor
- Sec. V Î.Hr-primele informații oferite de Herodot
- Sec IV î. Hr- conflictul dintre regele get Dromichaites și regele macedonean Lisimah
- 82-44 î. Hr Burebista a unit triburile geto dace și a creat primul stat dac. Centrul religios se afla la Sarmizegetusa Regia. Burebista a fost ajutat de marele preot Deceneu. Teritoriul statului era foarte întins iar Burebista a intervenit în războiul civil de la Roma. După moartea lui Burebista stăpânirea lui s-a destrămat.
- 87-106 d. Hr Decebal a refăcut statul dac. Capitala statului era la Sramizegetusa Regia, înconjurată de cetăți de apărare în fața pericolului roman.
- 101-102 și 105-106 războaiele daco romane între oștile conduse de Decebal și Traian. În ambele războaie dacii au luptat eroic dar au fost înfrânți de romani.
După 106 Dacia a devenit provincie romană iar dacii au fost romanizați devenind daco-romani. Este prima etapă a formării poporului român.
Dacia în timpul lui Burebista Dacia în timpul lui Decebal
Bibliografie: Magda Stan, Istorie, Manual pentru clasa a V-a, Ed.Litera, pag.90-93