Ideea de integrare europeană a început să se contureze practic după cel de-al doilea război mondial. În fața provocărilor pe care le ridica refacerea Europei după război, integrarea a fost văzută ca o soluție pentru problemele economice, sociale și politice ale vremii. În plus, o Europă unită putea să se opună expansiunii comunismului și putea contribui la recuperarea pozițiilor de putere pierdute în favoarea URSS și SUA.
Arhitecții Uniunii Europene au fost Robert Schuman, ministrul de externe al Franței (1948-1952) și Jean Monnet, diplomat și economist francez.
Robert Schuman Jean Monnet
Etapele procesului de integrare
- 1950-Robert Schuman a prezentat planul de apropiere franco-germană prin punerea în comun a unor resurse esențiale (cărbune și oțel)
- 1951 Constituirea CECO-Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului cu șase membri: Franța, RFG, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg
- 1957 Tratatele de la Roma care prevedeau înființarea Comunității Economice Europene (CEE) și a Comunității Europene a Energiei Atomice (Euroatom)
- 1992 Tratatul de la Maastricht a adăugat unitatea politică la cea economică. A introdus numele de UE, moneda unică și cetățenia europeană
În prezent UE are 28 membri iar Marea Britanie a ieșit din Uniune. România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007.
Instituții | Simboluri |
· Parlamentul European
· Consiliul European · Comisia Europenă · Curtea de Justiție · Curtea de Conturi |
· Drapelul UE
· Imnul UE · Moneda unică · Deviza Unitate în diversitate · Ziua Europei-9 Mai |
Bibliografie: Manual digital
Maria Ochescu, Istorie, clasa a VII-a, Editura artKlett, 2020, pag.102-105